بلوک هبلکس یا همان بلوک سبک اتوکلاو شده (AAC) بلوک هبلکس که در ایران با نام های تجاری متفاوتی تولید میشود ، محصولی نوین در صنعت ساختمان می باشد ، که با توجه به مزایایی که داره توانسته در صنعت ساختمان سازی مورد توجه بسیاری از سازندگان و مالکان قرار گیرد. همچنین با توجه به مزایای فنی مهمی همچون سبکی و عایق بودن و سازگاری با طبیعت با کسب استاندارد های ساخت و ساز جزء محصولات ساختمانی مورد تایید سازمان های استاندارد قرار گیرد و نسبت به مصالح ساختمانی قدیمی همچون آجر و سفال و بلوک سیمانی برتری نسبی پیدا کرده و مورد اقبال فعالان صنعت ساختمان قرار گیرد.
فهرست مطالب بلوک هبلکس
بلوک سبک هبلکس چیست؟
بلوک هبلکس یا بتن هوادر اتوکلاو شده Autoclaved Aerated Concrete که به صورت مخفف بلوک AAC نیز نامیده میشود. هبلکس یک بلوک ساختمانی سبک و پیش ساخته است که داری خواص استانداردی از جمله عایق صوت و عایق سرما و گرما و تا حدودی عایق رطوبت ، ضد حشرات موزی و مقاوم در برابر آتش و همچنین مقاوم در برابر زلزله می باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر شما میتوانید به مقاله بلوک سبک هبلکس چیست؟ در همین سایت مراجعه نمایید.
تاریخچه بلوک هبلکس
بلوک هبلکس یا همان بتن هوادار اتوکلاو شده (AAC) در دهه 1940 میلادی توسط مهندس آرشیتکت سوئدی به نام دکتر اکسل اریکسون استادیار تکنولوژی ساختمان در انستیتو ویل تکنولوژی استکهلم، برای نخستین بار بتن هوادار اتوکلاو شده را ابداع کرد. ریشه بتن هوادار اتوکلاوشده به سال ۱۹۲۰ میلادی برمی گردد زمانی که سوئد بدلیل کمبود چوب، با توجه به ازبین رفتن جنگل ها نیاز شدیدی به مصالح جایگزین پیداکرد. بیشتر بخوانید…
مشخصات فنی هبلکس
بلوک هبلکس در ایران طبق استاندارد 8593 سازمان ملی استاندارد ایران تولید میشود و استاندارد های مرتبط زیر در آن اعمال می شود.
استاندارد 8592: برای تعیین جمع شدگی ناشی از خشک شدگی
استاندارد 8594 : برای تعیین جرم حجمی خشک بلوک هبلکس
استاندارد 8595 : برای تعیین ابعاد قطعات بلوک
استاندارد 8596 : برای تعیین مقاومت فشاری بلوک هبلکس
استاندارد 9159 : برای تعیین درصد رطوبت بلوک هبلکس
استاندارد 20346 : برای تعیین مقاومت در برابر یخ زدن و آب شدن
استاندارد اروپایی 772-11 : برای تعیین جذب آب
به طور خلاصه مشخصات فنی هبلکس به شرح زیر است :
جرم بار خشک : 450 – 550 کیلوگرم متر مکعب
جمع شوندگی ناشی از خشک شدگی : 0.02 درصد
انتقال حرارت : 0.11 – 0.13 (w/m.k)
عایق صوت : 45 -55 دسیبل
مواد تشکیل دهنده بلوک هبلکس
اصلی ترین مواد تشکیل دهنده برای تولید بتن هوادر هبلکس عبارت است از :
- ماسه سیلیسی
- آهک
- سیمان
- پودر آلومینیوم
- آب
تمامی مواد تشکیل دهنده هبلکس در طبیعت به وفور قابل یافت است و همچنین امکان بازیافت و برگرداندن به چرخه تولید را دارد.
تولید بلوک هبلکس ( AAC )
در خط تولید ابتدا سیلیس و آهک و سیمان هر کدام به صورت جداگانه از مخازن ذخیره به میزان مورد نیاز و با توجه به فرمولاسیون بلوک هبلکس وارد حوضچه اختلاط شده و در این مرحله آب و پودر آلومنیوم به آن اضافه شده و پس از اختلاط مواد خشک با آب به صورت دوغاب آماده می شود و پس از اینکه دوغاب آماده شد دوغاب را در قالب هایی که تقریبآ به حجم 3 متر مکعب است به میزان مورد نظر میریزند و قالب ها به محل قرنطینه در حدود 3 ساعت نگه میدارند تا فعل و انفعالات شیمیایی در مواد انجام شود و دوغاب طی فرایند شیمیایی که اتفاق می افتد مواد را به صورت یه کیک متخلخل و پف کرده در می آورد و کل حجم قالب را پر میکند. پس از این مرحله کیک آماده شده به خط برش ارسال شده و طبق آبعاد مورد نظر برش خورده و در نهایت به اتوکلاو هدایت میشود و پس از پخته شدن در دمای بالای 200 درجه با فشار بخار آب پس از حدود 12 ساعت از اتوکلاو خارج و پس از خنک شدن به بخش سپراتور رفته و سپس برای بسته بندی و انبار به محل های مورد نظر هدایت میگردد.
مزایا و معایب بلوک هبلکس
مزایا بلوک هبلکس:
- وزن سبک
- عایق صوت
- عایق دما
- مقاوم در برابر رطوبت
- ضد زلزله
- ضد حریق
- ضد حشرات موزی
- سازگار با محیط زیست
- سرعت اجرای بالا
- تو پر بودن بلوک
- انعطاف بالای بلوک به دلیل قابل برش بودن
- مقاومت فشاری بالا
- دارای استاندارد های مورد تایید نظام مهندسی
- و…
معایب بلوک هبلکس
- باربر نبودن بلوک هبلکس
- جذب آب بالا در سطح اولیه بلوک
- عدم آشنایی معماران و استاد کاران ساختمان با نحوه صحیح بلوک هبلکس
ابعاد بلوک هبلکس
بلوک هبلکس در بازار ایران در سایز های مشخصی که کارخانه های تولید کننده تولید میکنند مورد استفاده قرار میگیرد . که معمولآ این سایز ها در اکثر شرکت ها تولید کننده به یک صورت می باشد.بلوک های هبلکس معمولآ در طول 60 سانتیمتر و ارتفاع 20،24،25 سانتیمتر و ضخامت های از 7.5 سانت تا 30 سانتیمتر طبق جدول زیر تولید میشوند.
ابعاد بلوک هبلکس:
طول بلوک
ارتفاع بلوک
عرض بلوک
60
25
8
60
25
10
60
25
12
60
25
15
60
25
20
60
25
25
60
25
30
60
20
8
60
20
10
60
20
12
60
20
15
60
20
20
60
20
25
60
20
30
نحوه اجرای بلوک هبلکس
روش اجرا بلوک هبلکس در دستور العمل های سازمان های بازرسی و نظارت ساخت و ساز تحت عنوان مرکز تحقیقات راه ، مسکن و شهر سازی ارائه شده است که در شرح مقاله خلاصه ای از بند های آن آمده است و شما میتوانید از آن استفاده نمایید.
ملات بلوک هبلکس (aac)
برای اجرای بلوک هبلکس نیازمند استفاده از ملات مناسب و سازگار با این نوع از بلوک ها را داریم . ساده ترین ملاتی که برای اجرای این بلوک ها میتوان استفاده کرد همان ملات ماسه و سیمان معمولی است که برای اجرای انواع دیوار ها قابل استفاده است که ما در این نوع بلوک ها به دلایل مختلف که در ادامه بحث می شود سعی میکنیم استفاده نکنیم، اما پیشنهاد ما چسب های مخصوص بلوک هبلکس می باشد که با توجه به جنس مواد و ترکیبات آن بهترین گزینه برای اجرای این بلوک ها می باشد که بصورت مواد پودری خشک قابل فروش می باشد و موقع استفاده با مقدار معینی آب طبق دستورالعمل ترکیب شده و قابل استفاده می باشد ، علاوه بر این نوع چسب چسب های اسپری (فوم ملات) مخصوص هبلکس نیز وجود دارد که متاسفانه در ایران تولید نمی شود .
کاربرد بلوک های هبلکس
بلوک هبلکس معمولآ در ساختمان برای دیوار های داخلی و پرامونی قابل استفاده می باشد البته باید این نکته را در مورد بلوک های هبلکس در نظر گرفت که این بلوک ها بارو نیستند و در ساختمان هایی که اسکلت ندارند قابل استفاده نیستند ، ولی در مابقی موارد برای دیوارچینی یکی از بهترین گزینه ها می باشد.
نگهداری بلوک هبلکس
پس از خرید هبلکس و جابجایی آن به محل پروژه در اولین قدم باید سعی کنید در تخلیه این بلوک از وسایل و ماشین آلات مناسب استفاده نمایید . یکی از این وسایل لیفتراک می باشد که اگر در محل پروژه بتوان آن را تهییه کرد به دلیل اینکه بلوک ها رو پالت بسته بندی شده اند بهترین گزینه برای تخلیه می باشند، در غیر اینصورت شما میتوانید از جرثقیل و یا تاورکرین نیز استفاده کنید در زمان تخلیه باید دقت کنید ته به بلوک ها آسیبی نرسد. از موارد دیگر در نگهداری بلوک ها این است که در صورتی که پالت ها شیرینک شده هستند تا زمانی که هنوز به مرحله استفاده نرسیده اید شیرینک را پاره نکنید تا رطوبت بلوک حفظ شود وشرایط بهتری برای اجرا داشته باشند ، و نکته دیگری که در مورد این محصول باید دقت کنید مرطوب کردن بلوک ها در زمان اجرا و پس از اجرا می باشد که در عملکرد و نحوه صحیح اجرای آن نقش تعیین کننده ای دارد.
قیمت بلوک هبلکس و نحوه فروش بلوک هبلکس
قیمت بلوک هبلکس با توجه به قیمت مواد اولیه و هزینه های تولید در ایران و همچنین نوسانات قیمت در بازار و منطقه جغرافیایی شرکت تولید کننده در بازار متفاوت می باشد هر چند که نحوه قیمت گذاری برای این محصول توسط انجمن AAC ایران تعیین میشود.فروش بلوک هبلکس با توجه به بازار و شرایط بازار و فروشندگان قیمت گذاری میشود.
نحوه بسته بندی بلوک هبلکس
همانطور که میدانید بلوک هبلکس از مصالح نوین ساختمانی می باشد و شرایط تولید آن تقریبآ توسط دستگاه های اتوماتیک طی یک فرایند مکانیزه انجام میگیرد و در پایان کار در بسیاری از شرکت ها تولید کننده بسته بندی آن نیز به صورت اتوماتیک بر روی پالت های چوبی بسته بندی شده و به انبار کارخانه جهت ارسال به مشتری ارسال می شود.